U hoeft misschien geen professionele schilder in te huren – schilder over dat behang!

 

Kan ik over behang schilderen?

Kortom, het antwoord is een volmondig JA!
Het verwijderen van dat oude, verouderde behang dat eeuwenlang aan de muren is geplakt, kan een hele klus zijn, vooral als je probeert je muren daarbij niet te beschadigen! Zolang er geen tekenen zijn dat de lijm uitgeeft (papier borrelt of de muur verlaat), moet je dat papier gewoon aan de muur laten kleven en er overheen schilderen.

Sterker nog, door het behang op de muur te laten zitten blijft de muur zelf beter in conditie en kun je er direct mee aan de slag!

Doe wat voorbereidend werk voordat je begint met schilderen.

Als je de muur niet voorbereidt voordat je gaat vakschilder, sta je voor een wereld van problemen! Volg deze snelle en eenvoudige stappen om de beste resultaten te krijgen:

· Reinig het gehele oppervlak met trinatriumfosfaat (TSP of een alternatief voor TSP). Soms wordt het gebruikt na terpentine, maar het kan op zichzelf worden gebruikt.

· Spoel de muur af met water en een schone doek om de reiniger te verwijderen.

· Na het spoelen en afvegen laten drogen.

· Vervang eventuele beschadigde delen en breng lijm aan op stukjes behang die niet meer zo stevig hechten als vroeger. Dit minimaliseert de kans dat het behang valt.

· Kit rond de omtrek van de muren (slechts een dunne lijn is voldoende). Doe dit bij de naad waar het papier het plafond en de vloer raakt om de randen te verzegelen en te voorkomen dat het papier loslaat nadat je hebt geverfd.

· Heb je wat zwaar getextureerd papier? Geen probleem! Bedek het met een dunne laag voegmassa (spackle). Dit zal helpen om het glad te strijken, zodat het niet door de verf heen zichtbaar is.

· Schuur de naden van het behang voorzichtig (korrel 120 is voldoende) zodat ze niet te opvallend zijn.

o Verf en primer hechten beter op een geschuurd gebied dan op een glad gebied. Als je niet genoeg hebt geschuurd zie je wat kleine luchtbelletjes op de muur.

o Veeg na het laatste schuren het stof weg met een kleefdoek; je wilt niet dat dat stof je verfbeurt verpest!

· Breng een laag primer op oliebasis aan op alle oppervlakken die u gaat schilderen (voordat u ze schildert). Dit zal helpen de lijm in het papier te verzegelen en het weg te houden van het vocht van de verf.

· Plak de gebieden af die je niet wilt schilderen (ramen, plinten…). Verf kan doorbloeden, dus zorg ervoor dat er geen ruimte zit tussen wat je geschilderd wilt hebben en wat je niet geschilderd wilt hebben.

· Nu je dit allemaal hebt gedaan, ben je klaar om te schilderen! Zorg ervoor dat je een verf op oliebasis gebruikt, zodat de behanglijm niet loslaat (het vocht in latexverf kan dat soms veroorzaken).

o Het aanbrengen van twee lagen werkt meestal het beste, afhankelijk van het ontwerp en de kleur van het behang waar je overheen schildert.

o Wacht een hele dag voordat u de tweede laag aanbrengt en schuur de eerste laag licht op voor het beste resultaat.

Nu je een behang-schildergoeroe bent, ga erop uit en word kleurrijk!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *