Waarom we meer scepsis nodig hebben in nieuws over milieu en gezondheid

Scepticisme is het weigeren een bewering te geloven zonder bewijs (in tegenstelling tot ‘sceptici’ over klimaatverandering, die weigeren beweringen te geloven met zeer geloofwaardig bewijs). Milieunieuws staat bol van extremisme of complottheorieën, waarbij mensen op onwetenschappelijke wijze het einde van de wereld voorspellen. Health Nieuws Vandaag is vergelijkbaar, met verkopers van slangenolie en wondermiddelen die worden verkocht door bijna elke site die beweert gezondheidsnieuws te verstrekken.

Het grootste probleem in het milieunieuws is verreweg het aantal complottheoretici, met sites als ENEnews die vertellen over een wereldwijde doofpotaffaire van de “ramp” in Fukushima, ondanks het ontbreken van een realistisch rampscenario. Het op een na grootste probleem zijn zowel de ontkenners van de opwarming van de aarde als de extremisten. De ontkenners helpen de leugens te verspreiden dat klimaatverandering of opwarming van de aarde niet echt is, met behulp van niet-argumenten zoals “globale afkoeling” (die nooit enige aanhang heeft gehad onder de wetenschappelijke gemeenschap) of dat een paar graden temperatuurverandering niet echt is zo slecht. Extremisten zijn ook onwetenschappelijk en propageren samenzweringstheorieën die het einde van de aarde voorspellen, en hoewel ik het ermee eens ben dat vervuiling en opwarming van de aarde allebei vreselijk zijn en een van onze prioriteiten zouden moeten zijn, zijn ze niet het belangrijkste.

Het gebied van gezondheidsnieuws is veel slechter, met enorm populaire sites die pseudowetenschap promoten van de wondergeneeswijzen van homeopathie, gebedsgenezing of chiropractische geneeskunde. Mensen die op dit gebied tegen hun gefabriceerde graan ingaan, worden neergeslagen door de promotors van kwakzalverij, vooral omdat emoties veel gemakkelijker en sneller als bron kunnen worden gebruikt dan feitelijke gegevens. Deze promotors van kwakzalverij zullen iedereen die niet in alternatieve geneeswijzen gelooft, een betaalde shill noemen, iemand die de farmaceutische industrie promoot in hun schrijven, ondanks het feit dat het grote bedrijfsleven ook achter veel alternatieve geneeswijzen zit, vooral homeopathie. Een ander probleem op dit gebied is de coöptatie van kwesties als biologisch voedsel, wat nu een vreselijke industrie is die alleen bestaat om winst te maken op mensen die denken dat ze echt goed voedsel eten, de lokale voedselbeweging is veel beter als je gezond willen eten. Hedendaags biologisch is gewoon een re-branding door grote bedrijven, met een paar veranderingen in de manier waarop ze werken, maar het zijn nog steeds dezelfde bedrijven die alle landbouw doen.

Er zijn een paar bronnen van sceptische informatie, voornamelijk sites die worden beheerd door mensen die het al veel te druk hebben om met iedereen met een onlogisch standpunt te debatteren. De sceptici zijn veel minder talrijk dan de promotors van kwakzalverij of “woo”, en daarom hebben we meer bronnen van scepsis nodig.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *