Zwangerschap en zelfhypnose – een hulpmiddel voor natuurlijke bevalling

Natuurlijke bevalling is een manier van bevallen zonder medicijnen. Sommige vrouwen noemen dit zelfs bevallen door de natuur zijn gang te laten gaan. Aanstaande moeders die ervoor kiezen om met deze methode te bevallen, vertrouwen op ontspanningstechnieken en hebben meestal meer de leiding bij het doorlopen van de fasen van de bevalling en het daadwerkelijke bevallingsproces. Hoewel sommige mensen misschien denken dat een natuurlijke bevalling gaat over zelfopoffering of moedig zijn, geeft het de aanstaande moeder in feite het gevoel meer in contact te zijn met de geboorte-ervaring en op een meer significante manier een band met haar baby te krijgen. Hierdoor is de natuurlijke bevalling weer de voorkeursmethode geworden. En om de ervaring krachtiger en lonender te maken, kiezen de meeste toekomstige moeders ervoor om te gaan voor de bijna pijnloze tool voor natuurlijke bevalling: zelfhypnose.

Wat is zelfhypnose?

Zelfhypnose is een uitloper van hypnose, een praktijk die al in de negentiende eeuw werd gebruikt, nog voordat Ether in de chirurgie en verloskunde werd geïntroduceerd. Dit maakt gebruik van een ontspannen, zachte en gecontroleerde ademhaling, in tegenstelling tot andere methoden die geforceerde ademhaling of hyperventilatie vereisen. Dit bevordert dus een ontspannen en rustige ervaring, wat zowel voor de moeder als de baby zeer gunstig blijkt te zijn.

Daarnaast is zelfhypnose ook een effectieve methode om de pijn die gepaard gaat met een natuurlijke bevalling te verlichten of te elimineren. Sommige mensen beschouwen dit zelfs als een natuurlijke pijnstiller of anesthesie. Hierdoor kan een aanstaande moeder zonder medicatie bevallen. Als je deze methode doorloopt, wordt een trancetoestand opgewekt terwijl je nog steeds deelneemt aan en de vreugde van de bevalling ervaart. Naarmate de bevalling vordert, kun je elk deel van je lichaam ontspannen en je voorstellen dat je op een plek bent waar je je helemaal op je gemak voelt. Deze ontspannen toestand wordt bereikt door de positieve suggesties die u worden gegeven, die gevoelens van pijn, ongemakken en spanningen elimineren en ervoor zorgen dat de ademhaling op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Waarom geen medicijnen gebruiken voor de bevalling?

Zoals hierboven vermeld, wordt bij een natuurlijke bevalling geen gebruik gemaakt van medicijnen. Maar je zou je kunnen afvragen, waarom zou een aanstaande moeder een bevalling overwegen zonder krachtige medicijnen te gebruiken en in plaats daarvan vertrouwen op zelfhypnose? Je moet in gedachten houden dat er een kwetsbaar wezen bij betrokken is tijdens de zwangerschap en lichaam voorbereiden op bevalling en dat is je baby. De placenta ontvangt de voedingsstoffen, antilichamen, hormonen en zuurstof uit het bloed van de moeder, maar zelfs als het als een filter fungeert, kunnen de meeste medicijnen nog steeds de barrière passeren en worden doorgegeven aan uw baby. Deze medicijnen kunnen potentiële risico’s voor het ongeboren kind met zich meebrengen. Daarom wordt u, als u het merkt, door uw verloskundige geadviseerd om ook tijdens de zwangerschap geen medicijnen te gebruiken die u niet zijn voorgeschreven.

Hoe zelfhypnose te gebruiken voor een natuurlijke bevalling?

De beste en veiligste manier om zelfhypnose te gebruiken als hulpmiddel voor een natuurlijke bevalling, is door de hulp in te roepen van een getrainde professional. Zo ben je verzekerd van een complete serie trainingen waarin je de technieken leert om zelfhypnose toe te passen. Voor nu kun je je afvragen of je je nog iets kunt herinneren van het hele bevallings- en bevallingsproces. Houd in gedachten dat zelfhypnose slechts een staat van diepe fysieke en mentale ontspanning is. Terwijl je deze methode doorloopt, zul je diep gefocust zijn op het positieve aspect van de bevalling in plaats van op de angst en spanning. Dit betekent dus niet noodzakelijkerwijs dat u iets zult missen op zo’n gedenkwaardige gebeurtenis.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *